Toimintaa

TAMPERE – TARTTO – SEURA ry

_______________________________________

Sivu uusiutuu ....

 

 

 

VUOSI 2019

YLEISTÄ

Vasta vuosi 2019 on seuramme 30. toimintavuosi. Alkuhan oli keväällä 1989.

Viro jatkaa jo kolmatta vuotta omia satavuotisjuhliaan. Niin sitä pitää, on se itsenäisyys niin arvokas asia, että sitä kannattaa juhlia kunnolla.

Me olemme vakiinnuttamassa omaa toimintaamme Kulttuuritalo Laikussa. Muutto sinne oli varsinainen ponnistus meille. Jouduimme työskentelemään vuoden 2018 kevään ilman toimistonhoitajaakin.

Vuosi 2019 on täyden työskentelyn aikaa omassa huoneessamme ja yhteistyössä kolmannen kerroksen kaikkien toimijoiden kanssa.

Viron uusi Tampereen kunniakonsuli on vihdoin aloittanut toimintansa.
Hän on yrittäjätaustainen Jani Koivuniemi. Olemme saaneet häneen hyvät toimivat yhteydet.

VARSINAINEN TOIMINTA
1. Viron itsenäisyysjuhla

Vuoden 2018 itsenäisyysjuhlan järjestäminen monien yhteistyökumppaneidemme kanssa oli meille suuri voimanponnistus. Siksi toivomme vuodelle 2019 vastuujärjestäjää muista Tampereen Viro-seuroista.

1.2. Viron itsenäisyyspäivän kunniakäynti Kalevankankaalla

On meidän vuoromme järjestää tämä kunniakäynti Viron vapaussodassa kaatuneiden suomalaisten vapaaehtoisten muistokivellä.

2.MATKAT

Perinteinen kesämatkamme suuntautuu Viron pohjoisrannikkoa kierrellen aina Narvaan asti. Jaanika Kullerkupp suunnittelee kohteemme ja Bussi-Manninen kuljettaa meitä. Asumme Rakveressa Aqua Spa -hotellissa ja sieltä käsin retkeilemme eri kohteisiin. Perinteisesti edellisen kesän matkalaiset ovat jo ilmoittautuneet tällekin matkalle tietämättä varsinaisesti muuta kuin ajankohdan 11.-14.6.2019.

Pyrimme järjestämään myös kaksi matkaa Tarttoon, toisen keväällä ja toisen syksyllä. Siellä on tarjolla Vanemuisessa hienoja oopperoita ja aina myös uusia tutustumisen arvoisia kohteita.

 

3.XXIX VIRO-VIIKOT, LOKAKUU ON VIRO-KUU TAMPEREELLA

Kulttuuritalo Laikussa on erinomaisia tiloja erilaisten tapahtumien järjestämiseksi. Emme tee poikkeusta vuonna 2019 ja pyrimme saamaan ohjelmistoon niin esitelmiä, konsertteja, elokuvia kuin näyttelyitä entiseen malliin. Yhteislaulutilaisuus virolaisten toimijoiden kanssa olisi mukava järjestää, onhan nyt julkaistu laulukirja 100 laulua, jossa on rinnakkain suomailiset ja virolaiset laulujen sanat. Pyydämme Mikko Alataloa kitaroineen säestämään!

Ehkä saamme myös Tarton yliopistossa eläinlääkäriksi opiskelleen Anri Timosen kertomaan opiskelusta Tartossa.

Kutsumme kirjailija, ohjaaja Imbi Pajun jälleen Tampereelle näyttämään elokuvansa Torjutut muistot. Se kertoo neuvostomiehityksen aikana kyyditetyn Imbin äidin autenttisen järkyttävän tarinan .

Kartoitamme mahdollisuutta järjestää kolmannen kerroksen aulassa taiteilijajäsentemme taidenäyttelyn.  Myös sukukansapäivän eli Sugrifestin järjestelyihin osallistumme.

4) MUU TOIMINTA

Seuramme kevätkokous pidetään Laikussa perjantaina 1.3. 2019 KOLMENKYMMENTÄVUOTISJUHLAKOKOUKSENA. Hankimme arvovaltaisen esitelmöitsijän, kutsumme juhlavieraita ja tarjoamme juhlaväelle juhlakahvit. Pidämme heti perään

seuramme 30-vuotisjuhlat yhteistyössä kulttuuritoimen kanssa perjantaina 1.3.2019. Suunnittelemme yhteislaulutilaisuutta, jossa laulamme molemmille kansoille tuttuja lauluja, mahdollisesti Acoustica Four-kvartetin säestyksellä.

 

Seuramme syyskokous pidetään Laikussa tiistaina 26.11 2019. Koska vuoden 2018 pikkujoulumme onnistui syyskokouksemme yhteydessä ilmeisen hyvin, uusimme tietenkin tämän iloisen jo perinteeksi muodostuneen ”perhetapahtumamme” myös vuonna 2019.

 

Avustamme Suomen Viro-yhdistysten liiton osallistumista Martin markkinoille keväällä. Martin markkinoista yritetään tehdä vuosittaista Viro-tapahtumaa myös Tampereella.

 

Viron uudelleen itsenäistymisen vuosipäivää muistetaan Tampereella jälleen jollakin tavalla elokuun 20. päivän tienoilla.

 

Teeme ära – kansainvälinen siivouspäivä 15.9. tienoilla sai vuonna 2018 Tampereen Nuorkauppakamarin innostumaan asiasta. Ehkä myös 2019 saadaan jotain aikaiseksi. Mehän sen Tampereelle toimme vuonna 2017!

 

4.1.HALLINTO

HALLITUS

Hallitus kokoontuu edelleen kymmenjäsenisenä kesäkuukausia lukuun ottamatta. Hallitus suunnittelee toiminnan, tekee päätöksiä ja seuraa niiden toteutumista. Hallitus yrittää aktivoida jäseniämme tulemaan mukaan tapahtumiimme runsain joukoin. Siinäpä varsinainen työmaa onkin! Hallituksen jäsenillä on oma vastuualueensa seuran toiminnassa.

4.2. TOIMISTO

Toimistomme toimii osoitteessa Kulttuuritalo Laikku Keskustori 4. Meidän oma huoneemme on talon kolmannessa kerroksessa Kansainvälisen toimintakeskuksen käytävällä. Huonettamme voivat käyttää myös Eesti Klubi sekä Latvian ja Liettuan seurat pienimuotoisesti.

Toimistomme on avoinna neljänä päivänä viikossa tiistaista perjantaihin, yhteensä 20 tuntia viikossa.

Tarton kaupungin infokeskus sijaitsee myös meidän toimistossamme.

Pyrimme saamaan palkkatuella palkatun toimistonhoitajan koko vuodeksi 2019. Uuden työntekijän perehdyttäminen on vaativa tehtävä ja se toistuu joskus jopa kuuden kuukauden välein.

5.JÄSENISTÖ

Vuoden alussa jäsenmäärämme on 220. Pyrimme koko ajan aktiivisesti seuraamme markkinoimalla saamaan lisää jäseniä. Jäsenkortillamme saa varsinkin Tartossa huomattavia alennuksia.

6.TIEDOTUS

Jäsenemme saavat Suomen Viro-yhdistysten liiton kulttuurilehden Viro.nyt neljä kertaa vuodessa. Siinä on oma palsta jäsenyhdistyksille, joten seuramme tapahtumatiedot leviävät näin laajalti yli Suomen, jopa yli 3000 SVYL:n jäsenelle.

Me lähetämme paperisen jäsenkirjeen 3 kertaa vuodessa. Pyydämme jatkuvasti jäseniämme antamaan meille myös sähköpostiosoitteensa, koska me lähetämme joka vuosi lukuisia pikaviestejä eri tapahtumistamme, joiden tiedot saattavat tulla aivan viime tipassakin. Tällöin pelkkään paperikirjeeseemme tyytyvät jäävät kyllä vuosittain paljosta tiedosta ja monista mielenkiintoisista tapahtumistamme paitsi. JOTEN ANTAKAA MEILLE SÄHKÖPOSTIOSOITTEENNE!

Seuramme puhelinnumero on 044 2419 636 ja sähköpostiosoite

ttsry1989@gmail.com. Olemme myös facebookissa ja kotisivukin meillä on. tts.svyl.fi. Käykääpä vilkaisemassa.

 

 

______________

VUOSI 2018 

1. YLEISTÄ

Vuosi 2018 on seuramme 30. toimintavuosi.

Vuosi on Viron tasavallan sadas vuosi. Siis suuri juhlavuosi.

Meille vuosi tulee olemaan myös suuren muuton vuosi. Olemme siirtymässä Kulttuuritalo LAIKUN , siis Vanhan kirjastotalon tiloihin huhtikuussa. Kansainvälinen toimintakeskus saa sieltä toimitilaa, me onneksi kuitenkin ihan oman huoneen neljännestä kerroksesta. ”Alivuokralaisiksi ” meidän huoneeseemme tulevat Latvian ja Liettuan seurat sekä Eesti klubi. He voivat pitää kokouksiaan iltaisin meidän huoneessamme. Kerroksessa tulee olemaan myös yhteisiä tiloja, neuvotteluhuone ja jopa iso aula, jonne voidaan sijoittaa myös näyttelyitä. Mm talon säilyvää musiikkisalia saamme käyttää yleisötilaisuuksiimme ilmaiseksi, jos ne ovat avoimia kaikille. Ja miksipä eivät olisi?

Olemme pyrkineet saamaan aikaan yhteistyötä Pirkanmaan kaikkien Viro-toimijoiden kesken. Toivomme vuoden 2018 olevan yhteistyön läpimurtovuosi, jotta emme järjestäisi kovin paljon päällekkäisiä saman aiheen juttuja, vaan pystyisimme yhdessä koordinoimaan niitä järkevästi ja osaisimme vierailla myös toistemme järjestämissä tapahtumissa.

Tampereella toimii kolme Viro-työtä tekevää yhdistystä: me, Eesti klubi ja uutena Pirkanmaan Tuglas-seura. Lisäksi Pirkanmaalla on Kangasalan Räpinologit, Valkeakosken Viro-seura ja Akaan Viro-seura. Vaikeutena yhteistyön viriämisessä on varmaankin se, että meillä jokaisella on jo pinttyneet omat tapamme ja omat perinteiset tapahtumamme, joista emme tietenkään helposti pysty luopumaan emmekä jakamaan niiden järjestämistä toisten kanssa. Ja miten ihmeessä saisimme jäsenemme matkustamaan toiselle paikkakunnalle? Lisäksi uusia nuoria jäseniä on vaikeaa saada toimintaan mukaan. Mutta ehkä tuo seurojen yhteistyön kehittäminen voisi tuoda mukaan uusia, innostavia tapahtumia Pirkanmaalle?

Ja vielä ilouutinen: Tampereelle on vihdoin saatu KUNNIAKONSULI. Toivottavasti voimme esitellä hänet jäsenistöllemme virallisesti jo kevätkokouksessamme.

 

2.VARSINAINEN TOIMINTA

2.1. VIRON ITSENÄISYYSJUHLA

Vuosi 2018 on Viron suuri juhlavuosi, täyttäähän tasavalta 100 vuotta, vain muutamaa kuukautta Suomen jälkeen. Tampere-Tartto-seura järjestää vuoden 2018 Viron juhlan lauantaina 17.2.2018 kello 14.00 NÄSIN SALISSA aivan kaupungin keskustassa. Olemme kutsuneet juhlaamme molempien maiden suurlähettiläät ja vieraita myös Tartosta. Meillä on arvokas musiikkiohjelma juhlassamme. Kaikki jäsenemme ja yhteistyökumppanimme kutsutaan juhlaan.

Tampereen kaupunki osoittaa vieraanvaraisuuttaan meille Viroa juhliville ja kutsuu ennakolta ilmoittautuneet RAATIHUONEELLE oman juhlamme päätteeksi kello 16.00. Tätä varten olemme jo marraskuussa keränneet raatihuoneelle halukkaiden jäsentemme nimet ja osoitteet odottamaan kaupungin kutsukirjettä.

2.2. VIRON ITSENÄISYYSJUHLA KALEVANKANKAALLA

Itsenäisyyspäivä osuu lauantaille 24.2.2018. On Eesti klubin vuoro järjestää tämä tilaisuus. Toivomme myös Pirkanmaan Tuglas-seuraa mukaan järjestelyihin tähän Viron vapaussodassa kaatuneiden suomalaisten vapaaehtoisten muiston kunnioittamiseen Kalevankankaan muistokivellä.

2.3. MATKAT

Teemme perinteisesti kolme matkaa Viroon vuosittain. Päämatkamme suuntautuu vuonna 2018 Haapsaluun ja Hiidenmaalle 12.- 15.6. Olemme laatineet Hiidenmaalle hyvin kiinnostavan reitin yhteistyössä paikallisen Harri Rinteen sekä meidän Maris Reinsonin ja Toimi Jaatisen kanssa. Jaanika Kullerkupp on toteuttamassa retkemme jälleen. Mantereella tutustumme myös rantaruotsalaisiin. Asumme Saarenmaalla Sõnajala-hotellissa ja Haapsalussa Fra Mare -kylpylähotellissa. Matka on lähes täyttynyt jo vuoden 2017 puolella, kuten yleensäkin meille käy!

Koska meille on tärkeää viedä väkeämme myös Tarttoon, menemme maalis-huhtikuussa sinne kolmeksi päiväksi, teatteriin ja ilmeisesti uudelleen hienoon ERMiin eli Viron kansallismuseoon. Ei siitä yhdellä eikä kahdellakaan kertaa tarpeekseen saa. Matka on suunniteltu toteutettavaksi maalis-huhtikuussa ja Vanemuisessa koemme oopperan tai operetin.

Syyskaudelle on tarpeellista myös suunnitella joku retki Viroon. Kohteen ja ajankohdan katsomme kuitenkin vasta kevään 2018 puolella.

2.4. XXVIII VIRO – VIIKOT LOKAKUUSSA = LOKAKUU ON VIROKUU TAMPEREELLA

Nyt toivomme todella yhteistyötä järjestelyihin varsinkin Pirkanmaan Tuglas-seuran kanssa. LAIKUN tilat asettavat joitakin rajoituksia tapahtumille. Toivomme kuitenkin onnistuvamme sielläkin. Olemme suunnitelleet kirjailija Imbi Pajun kutsumista. Viron suomalaista arkkitehtuuria voisimme esitellä. Ja Kummallisesti vain etenee myös Helsinki-Tallinna tunnelihanke.

1920-luvun tyyliset juhlat. Silloin pukeudutaan 1920-luvun tyyliin, kuullaan aikakauden musiikkia ja vietetään hauskaa iltaa.

Järjestämme uusissa tiloissamme lokakuussa Tarton kaupungin infokeskuksen 15-vuotisen toiminnan juhlistamiseksi pienimuotoisen tilaisuuden, jonne kutsumme Tarton kaupungin delegaation tutustumaan tiloihimme.

2.5. MUU TOIMINTA

Seuramme kevätkokous pidetään vielä Suvantokadulla maanantaina 26.2.2018 klo 19.00. Kutsumme silloin vieraaksi ja meihin tutustumaan uuden kunniakonsulimme.

Syyskokouksemme pidetään jo LAIKUSSA maanantaina 26.11.2018 klo 19.00. Syyskokous ei ole julkinen tapahtuma, joten joudumme maksamaan vuokraa Laikun tilasta. Saa nähdä, onnistummeko pitämään siellä pikkujoulummekin vai täytyykö meidän joko luopua perinteestä tai etsiä tila sitä varten muualta.

Martin markkinat järjestetään toistamiseen Tampereella lauantaina 7. huhtikuuta. Seurataan ilmoittelua lähempänä. Edustamme siellä sekä itseämme että Viro-yhdistysten liittoa.

Viron uudelleen itsenäistymistä juhlitaan yhdessä Tuglas-seuran kanssa jo sunnuntaina 19.8.2018.

TEEME ÄRA – kansainvälinen Virosta alkunsa saanut siivouspäivä vietetään Tarton puistossa tänä vuonna 15.9.2018. Tässäkin tapahtumassa teemme yhteistyötä Tuglas-seuran kanssa. Vuonna 2017 me siivosimme pienellä joukolla Hämeenpuistoa, se oli näiden tapahtumien alku Tampereella. Pelkkää siivoustahan ei päivän tarvitse kuitenkaan olla!

 

3. HALLINTO

3.1.  ​HALLITUS

Hallitus kokoontuu edelleen kymmenjäsenisenä kerran kuukaudessa kesäkuukausia lukuun ottamatta. Hallitus suunnittelee seuran toimintaa, tekee päätöksiä ja seuraa päätösten toteuttamista. Hallituksen jäsenillä on omat vastuualueensa seuran toiminnassa.

3.2. TOIMISTO

Toimistomme muuttaa maalis-huhtikuussa uusiin tiloihin Kulttuuritalo Laikussa. Muuton järjestäminen vaatii paljon talkootyötä niin hallitukselta kuin myös toivottavasti vapaaehtoisiksi ilmoittautuvilta jäseniltämme. Varsinkin kirjastomme siirto uusiin tiloihin on vaativa työ.

Tarton kaupungin infopiste muuttaa tietysti mukanamme. Pyrimme palkkaamaan työllisyysvaroin edelleen toimistonhoitajan, joka työskentelee viitenä päivänä viikossa. Olemme kuitenkin pulassa Te-toimiston koko ajan muuttuvien kriteerien kanssa. Toimistonhoitajallamme on tarkat toimenkuvaan liittyvät toimintaohjeet, joten hän pystyy perehdyttämisen jälkeen työskentelemään varsin itsenäisesti. Saamme vuoden alussa jälleen uuden toimistonhoitajan.

3.3. JÄSENISTÖ

Vuoden alussa jäsenmäärämme on lähes entinen. Meillä on edelleen jäsenkortti, jota näyttämällä saa huomattavat alennukset esim. Tartossa Tampere-majassa ja London-hotellissa.

3.4. TIEDOTUS

Suomen Viro-yhdistysten liitto julkaisee viro.nyt-lehteä, joka ilmestyy neljä kertaa vuodessa. Sen saavat kaikki jäsenemme. Siinä on oma palsta jäsenyhdistyksille, jota me omalta osaltamme pidämme yllä. Ilmoitamme siinä ennakkoon kaikki tapahtumamme, joten lehti kannattaa lukea kannesta kanteen!

Me lähetämme paperisia jäsenkirjeitä 3 kertaa vuodessa, ennen kevät- ja syyskokouksiamme sekä vuoden ensimmäisen jäsenkirjeen, jossa lähetämme jäsenmaksun maksamista varten laskun ja tiedot syyskokouksen henkilövalinnoista ja kevään tapahtumistamme.

Olemme pyytäneet jäseniltämme sähköpostiosoitteita voidaksemme tiedottaa nopeasti uusista tapahtumistamme, joita emme ole paperisiin jäsenkirjeisiimme eikä viro.nyttiin ehtineet saada. Siksi toivomme mahdollisimman monien olevan sähköpostilistallamme! Syksyn 2017 aikana epäonnistuimme surkeasti tässä sähköisessä tiedottamisessamme tietokoneemme ongelmien vuoksi. Mutta ongelmat toivottavasti poistuvat vuodeksi 2018.

Meillä on oma kotisivu osoitteessa www.tts.svyl.fi

Olemme myös facebookissa, joten näissä pystymme ajantasaisesti kertomaan tapahtumista. Ilmoittautukaa facebook-kaveriksemme ja alkakaa seurata näitä sähköisiä sivujamme myös.

3.5. KIRJASTO

Pyrimme pienentämään laajan kirjastomme kokoelmia ennen muuttoa. Jäsenet voivat käydä tutkimassa poistokirjojamme tammi-helmikuussa toimistomme isolla pöydällä. Näin kevennämme muuttokuormaamme toivon mukaan runsaasti. Tilat uudessa tilassamme ovat pienemmät kuin nyt.

3.6. KANSAINVÄLINEN TOIMINTAKESKUS

Keskuksen kannatusyhdistyksen toiminta tulee muuttumaan uusiin tiloihin siirryttäessä, koska siellä esim. tilavaraukset tullaan hoitamaan keskitetysti. Yhdistystä kuitenkin tarvitaan, koska se solmii kaupungin kanssa yhteisen tilojen vuokrasopimuksen. Vuokriin tulemme saamaan kaupungin avustuksen entiseen tapaan.

3.7. YHTEISTYÖTAHOT

Tampereen kaupungin kulttuuripalvelut tulevat edelleen olemaan pääyhteistyökumppanimme. Viro 100-juhlavuoden vuoksi toimimme myös Tampereen Tuomiokirkkoseurakunnan, Tarton Paavalin seurakunnan ja Tarton kaupungin eri osastojen kanssa.

Suomen Viro-yhdistysten liitto ja Viro-instituutti ovat tärkeät yhteistyökumppanimme. Suomen suurlähetystöön Tallinnassa meillä on kiinteät suhteet.

Suhteet Tampereen Eesti-klubiin säilyvät tiiviinä. Toivomme suurta edistystä myös Pirkanmaan Tuglas-seuran ja muiden Pirkanmaan Viro-seurojen kanssa syntyviin suhteisiin.

Olemme vihdoin saamassa uuden kunniakonsulin Tampereelle pitkän tauon jälkeen.

Kehittelemme yhteistyösuhteet myös hänen kanssaan.

3.8. TARTON KAUPUNGIN INFOKESKUS

Vuosi 2018 on jo viidestoista toimintavuosi tälle keskukselle. Lienee syytä kehitellä pienimuotoinen juhlatilaisuus lokakuussa uusissa tiloissamme. Me autamme varsinkin matkailu- ja opiskelukysymyksissä parhaan kykymme mukaan Tarton kaupunkia. Ja viemmehän vuosittain Tarttoon noin 80 jäsentämme tutustumaan Tarton henkeen. Jätämme siis sinne melkoisen summan rahaakin vastineeksi Tarton kaupungilta vuosittain saamastamme rahallisesta avustuksesta, jolla itse asiassa pystymme palkkaamaan toimistoomme työntekijän yhdeksi päiväksi joka viikko. Olemme Tarton kaupungille hyvin kiitollisia tästä tuesta.

 

4. TALOUS

Perinteisesti jatketaan toiminnan rahoittamista matkojen järjestämisellä. Vuodelle 2018 on suunniteltu 3 jäsenmatkaa.

Varsinaisen toiminnan tuottoja on arvioitu kertyvän n. 40.000 euroa. Ne syntyvät pääosin matkojen tuotoista. Varsinaisen toiminnan kuluista (n. 60.000 euro) suurin osa aiheutuu matkoista (n. 30.000 euroa) sekä palkkakuluista työnantajamaksuineen (n. 21.000 euroa). Varsinaisen toiminnan aiheuttamia nettokuluja (tuotot-kulut) on arvioitu syntyvän n. 20.000 euroa.

Palkkakulut pyritään samaan vuonna 2018 katetuiksi TE- toimiston myöntämällä palkkatuella sekä Tarton kaupungin tuella infokeskusta varten.

Jäsenmaksutuloja on arvioitu saatavan kokonaisuudessa n. 4.600 euroa, mutta Tampere-Tartto-seura joutuu maksamaan itse tästä summasta SVYL:lle (Suomen Viro-yhdistysten liitolle) arviolta n. 1.400 euroa (8€/jäsen). Talousarvio on laadittu sille pohjalle, että jäsenmaksut vuodelle 2018 olisivat seuraavat: henkilöjäsenet 22€, yhteisöjäsenet 60€ ja opiskelijajäsenet 7€. Liittymisjäsenmaksua ei peritä. Lisäksi haetaan toiminta-avustusta Tampereen kaupungilta. Seura ottaa vastaan lahjoituksia, mutta voi itse niitä antaa.

Seuran toimisto muuttaa keväällä Kulttuuritalo Laikun tiloihin, tässä vaiheessa esimerkiksi vuokrakustannuksien arvioiminen on epäselvä.

 

 ----

VUOSI 2017

1.YLEISTÄ

                                                                                                                                                             Vuosi 2017 on seuramme 29. toimintavuosi ja samalla Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuosi. Maamme juhlavuosi tulee varmasti huomioiduksi myös meidän toiminnassamme.

Seuraamme mielenkiinnolla, miten Tampereelle vuonna 2016 perustettu Pirkanmaan Tuglas-seura tulee vaikuttamaan toimintaamme. Meille oli suuri yllätys, että Tuglas-seura halusi tulla myös Pirkanmaalle. Emme saaneet asiasta mitään tietoa etukäteen. Muutama jäsenemme on jo eronnut uuden seuran perustamisen vuoksi. Toivomme tietenkin runsasta yhteistyötä kaikissa Viroa koskevissa asioissa. Virolaisen kulttuurin tuominen Tampereen seudulle lienee yhteinen tavoitteemme, joten resurssien lisäys tulee siinä mielessä  hyvään tarpeeseen.

Valmistaudumme tietenkin innolla jo Viro 100-juhlavuoteen 2018. Olemme saaneet kutsun Tampereen raatihuoneelle lauantaina 17.2.2018 ja kutsuneet sinne mukaan Viron ja Suomen suurlähettiläät Margus Laidren ja Kirsti Narisen, joilta olemme saaneet lupauksen tulla Tampereelle. Samana päivän järjestetään juhla Vanhalla Kirjastotalolla, mikä sen nimi silloin lieneekään. Juhlan järjestelyihin osallistumme me Viro-toimijat kaikki yhdessä,myös Tarton ja Tampereen kaupungit

 

2. VARSINAINEN TOIMINTA

2.1.VIRON ITSENÄISYYSJUHLA

Vuonna 2017 vastaa Eesti klubi Viron itsenäisyysjuhlan järjestelyistä. Toivottavasti myös Pirkanmaan Tuglas-seura osallistuu valmisteluihin. Juhla jäjestetään xx.2.2017 klo xx.xx paikassa xxxxx.

2.2.VIRON ITSENÄISYYSPÄIVÄ KALEVANKANKAALLA

Seuramme järjestää vuoden 2017 kunniakäynnin Kalevankankaalla Viron vapaussodassa kuolleiden suomalaisten muistolaatalla perjantaian 24.2. klo 17.00.

2.3. MATKAT

Varsinainen kesämatkamme suuntautuu tällä kertaa Latvian puolelle, koska seuraamme suomalaisten jääkärien jalanjälkiä siellä. Jääkärithän liittyvät voimakkaasti maamme itsenäistymiseen ja myös itsenäisyytemme säilyttämiseen jatkossa. Matka tapahtuu 6.-9.6. 2017. Perusoppaamme Jaanika Kullerkuppin lisäksi saamme mukaamme jääkärien historian asiantuntijan Markku Rauhalahden. Käymme aina Liepajassa asti, jossa jääkärimme antoivatuskollisuuden vakuutuksensa Suomelle Trinitas-kirkossa.

Tulemme järjestämään lisäksi kaksi lyhyempää matkaa nimenomaa nimikkokaupunkiimme Tarttoon. Ne matkat ovat vielä suunnitteluvaiheessa.

2.4. XXVII  VIRO-VIIKOT LOKAKUUSSA,

Vuoden 2016 Viro-viikkojemme sloganiksi muodostui lause: LOKAKUU ON VIRO-KUU TAMPEREELLA. Aiomme noudattaa perinnettä myös vuonna 2017. Toivomme yhteistyökumppaneiksemme Tampereen kaupungin kulttuuripalveluja, mutta nyt myös erikoisesti Pirkanmaan Tuglas-seuraa. Perinteisetn näyttelyiden ja konserttien lisäksi saamme aikaiseksi varmasti myös jotain uutta.

2.5.MUU TOIMINTA

Seuramme kevätkokous pidetään Kansainvälisessä toimintakeskuksessa Suvantokatu 13 maanantaina 20.2. klo 19.00. Kokousasioiden lisäksi vanha tuttumme Nyyrikki Kurkivuori tulee esitelmöimään, ilmeisesti viime syksynä poisjääneestä aiheesta Virolaiset Suomen laivastossa talvi- ja jatkosodassa.

Syyskokous ja mahdollinen pikkujoulu on vuorossa vanhan perinteen mukaan maanantaina 27.11. klo 19.00. Paikka on mahdollisesti jo uusi , joten sitä ei voi vielä varmistaa.

Jututuba, seuramme vironkielinen keskustelukerho jatkaa toimintaansa Riho Laurisaaren vetämänä. Osallistujien kileitaito on vaihteleva, joten ei pidä pelätä osallistumista. Saamme kyllä selvää, mitä juttumme tarkoittavat1

Vuoden varrella ilmaantuu aina jotain uutta ja yllättävää. Niistä meidän on mahdollista kertoa jäsenillemme vain sähköpostilla, siksi toivomme kaikkien antavan sähköpostiosoitteensa meille ja pitävän sen myös ajan tasalla.

 

3. HALLITUS

3.1.Hallitus kokoontuu edelleen kymmenjäsenisenä kerran kuukaudessa kesäkuukausia lukuun ottamatta.Hallitus suunnittelee seuran toimintaa. tekee päätöksiä ja seuraa päätösten toteuttamista.

3.2. Toimistomme toimii viimeistä vuottaan Kansainvälisessä toimintakeskuksessa Suvantokatu 13. Tiloissamme toimii myös Tarton kaupungin infokeskus. Suuri kirjastomme on kaikkien jäsentemme käytettävissä.

Olemme saamassa myös uuteen tilaan Vanhalle kirjastotalolle oman huoneen. Vanhan kirjastotalon remontti on alkamassa, mutta muuttopäivää ei vielä voida ilmoittaa.

Me pyrimme palkkaamaan edelleen toimistonhoitajan, joka työskentelee toimistossamme viitenä päivänä viikossa. TE-keskus on jälleen muuttanut omia käytäntöjään ja näyttää siltä, että voimme saada toimistonhoitajan vain 6 kuukaudeksi kerrallaan. Olemme ottaneet käyttöön myös uuden toimistonhoitajan perehdyttämiseksi työkokeilujakson. Näin hän voi työskennellä n kuukauden edellisen työntekijän rinnalla.

Toimistonhoitajalle olemme laatineet tarkan toimenkuvan, jonka mukaan hän pystyy työskentelemään mahdollisimman itsenäisesti ja joustavasti hallituksemme ja jäsenistömme apuna sekä yhteyksien hoitamiseksi myös Tarton kaupunkiin.

3.3. JÄSENISTÖ

Vuoden 2017 alussa on jäsenmäärämme xxx. Jäsenillämme on jäsenkortti, jota näyttämällä saa huomattavia etuja esim Tampere majassa ja hotelli Londonissa Tartossa.

3.4. TIEDOTUS

Lähetämme 3- 4 kertaa vuodessa jäsenkirjeen postitse. Sen lisäksi tiedotamme mahdollisimman kattavasti kaikista Tampereen seudun Viro-tapahtumista.

Meillä on omat kotisivut www.tts.svyl.net

Olemme myös facebookissa, joten kirjautukaa seuramme ystäväksi, se kannattaa.

Suomen Viro-yhdistysten liitolla on oma neljä kertaa vuodessa ilmestyvä viro.nyt- lehti, joka tulee kaikille jäsenillemme.

3.5. KIRJASTO

Seuran laajan kirjaston kokoelmia toivoisi jäsentemme enemmänkin käyttävän hyväkseen. Siinä on laajat valikoimat niin uutta kuin vanhaakin kaunokirjallisuutta sekä suomeksi että viroksi. Lisäksi siinä on paljon tieto- ja taidekirjoja sekä matkailuun liittyviä teoksia. Käsikirjaston ei-lainattavissa teoksissa on ihastuttavia harvinaisuuksia. Otamme mielellään vastaan lahjoituksia. Toimistossamme on myös myytävänä jonkin verran sanakirjoja ja karttoja. Voitte tutustua kir­jastomme teoksiin www-sivuillamme. Meillä on myös valikoima erilaisia videoita, cd-levyjä sekä dvd-levyjä, joita voitte lainata kotiinnekin niin halutessanne.

Meidän kirjakokoelmamme on valtavan suuri. Meillä tulee olemaan vaikeuksia siirtää sitä sellaisenaan uuteen toimitilaamme. Siksi tulemme järjestämään kirjatorin, josta jäsenemme saavat hake ilmaiseksi itselleen tarpeellisia ja kiinnostavia kirjoja.

 

3.6. KANSAINVÄLINEN TOIMINTAKESKUS

Osallistumme toimintakeskuksen hallintoon ja mahdollisuuksien mukaan myös siellä toimivien seurojen järjestämiin tilaisuuksiin ja yhteiseen toimintaan. Olemme aktiivisia toimintakeskuk­sen kehittämisessä ja ilmoitamme kaikki tilaisuutemme myös sen sähköpostilistalle. Pyrimme omalla toiminnallamme myös tekemään keskusta tunnetuksi tamperelaisille.

 

3.7. TARTON KAUPUNGIN INFOKESKUS

Vuosi 2017 onneljästoista toimintavuosi tiloissamme toimivalle  Tarton kaupungin infokeskukselle. Se  jatkaa edelleen Tarton kaupungin tiedotuskanavana tamperelaisille. Tartto maksaa meille korvausta infokeskuksen ylläpidosta. Kiitollisena tuesta pyrimme parhaan kykymme mukaan edistämään Tarttoon suuntautuvaa matkailua jakamalla matkailutietoutta ja neuvontaa.

 

4. TALOUS