Toiminta jatkuu aktiivisena

Liisa Löyttyniemi:

Tampere-Tartto-Seuran vuosikokouksessa 21.2.1997 luopui seuraa pitkään johtanut Harri Päiväsaari aktiivitoiminnasta ja luovutti puheenjohtajuuden Liisa Löyttyniemelle, joka varapuheenjohtajan ominaisuudessa oli jo vuodesta 1994 lähtien osallistunut seuran toimintaan. Samassa kokouksessa muutettiin seuran sääntöjä siten, että siirryttiin kevät- ja syyskokouksen järjestelmään. Seuran nimenmuutosesitys oli myös käsittelyssä, mutta nimeämme ei muutettu Tampereen Viroseuraksi, kuten oli ajateltu.

Viron 79. itsenäisyyspäiväjuhlaan helmikuussa 1997 Aleksanterin koululla osallistui Tampereen kaupungin kutsumana nelimiehinen delegaatio Tarton kaupungin johdosta kaupunginjohtaja Tõnis Lukasin johdolla. Keväällä seuralla oli runsaasti toimintaa, koska haluttiin hyödyntää Tampereen kaupungin kulttuuritoimen tamperelaisille ystävyysseuroille tarjoamia uusia erinomaisia tiloja Suvantokatu 13:ssa. Ants Hein luennoi Viron kartanoista, olimmehan lähdössä Helatorstain tienolla juuri Lahemaan ja Pohjois-Viron kartanokierrokselle. Saimme Tarton kansallismuseon kansallispukunäyttelyn pariksi viikoksi esille Tampereen ammattioppilaitoksen tyttöjen suosiollisella avulla. Ja koska Kalevipoeg-eepos täytti 135 vuotta, kuulimme Tiia Kõssin mielenkiintoisen esitelmän siitä.

Keväällä uudistettiin seuramme esite Satakunnan Kansan graafikko Matti Taipaleen toimesta. Kesällä kokopäiväinen toimistosihteerimme jälleen vaihtui: nyt Arja Laitisesta Orvokki Koskelaan ja syksyllä edelleen Girta Rootsiin. Koko kevään, kesän ja syksyn valmisteltiin VYL:n, Tuglas-Seuran ja Viro-Instituutin suurta voimanponnistusta valmistaa materiaalia Viron 80-vuotispäivän tienoilla vietettävää Viro-päivä Suomen kouluissa -projektia varten. Keväällä 1997 saimme vihdoin pitkän valmistelun jälkeen avatuksi seuralle omat Internet-kotisivut.

Lokakuun alussa järjestettiin Pirkanmaan Viro-viikko jo kuudennen kerran. Viro-viikoilla mm. kuulimme Viron tiedeakatemian tutkijan Reet Tiirmaan esitelmän Saarenmaan Kaalin meteoriittikraaterin synnystä ja tämän tapahtuman esiintymisestä myös Kalevalan 47. runossa. Runoilija Ülle Kauks Tartosta lausui võrunkielisiä runojaan, Tiedekeskuksen johtaja Andres Heinapuu esitelmöi suomalaisugrilaisten kansojen nykypäivästä ja pidimme myös seminaarin aiheesta "Yritykset ja työelämä Virossa". Tampereen kulttuuritoimi tuotti Teatterikahvilaan teatteri Vanemuinesta "Päättymätön romanssi" salonki-illan, josta salintäyteinen yleisö todella nautti. Yhteistyössä Mannerheimin Lastensuojeluliiton kanssa toteutettiin marraskuussa kymmenen tarttolaisen vapaaehtoistyöntekijän koulutus Tampereella.

Helatorstain kartanomatkan lisäksi järjestimme Baltian kiertomatkan syyskuussa, osallistuimme isolla joukolla Tampere-majan vihkiäisiin Tartossa samoin syyskuussa ja vielä olimme mukana Tartossa Suomen 80-vuotis-itsenäisyysjuhlassa, jossa Liisa Löyttyniemi sai pitää juhlapuheen. Edellisessä syyskokouksessa valittiin uusien sääntöjen mukaan hallitukseen nyt 8 jäsentä sekä puheenjohtajaksi edelleen Liisa Löyttyniemi ja varapuheenjohtajaksi Heikki Rantala.

Juhlavuosi 1998

Viron 80-vuotisjuhlaa vietimme Aleksanterin koululla 19.2.1998. Juhlapuheen piti suurlähettiläs Mati Vaarman. Tilaisuudessa kulttuuritoimenjohtaja Lassi Saressalo julkisti "Miksi Tartto on" kirjan. Vanemuine-teatterista oli musiikkiohjelmaa. Korutaiteilija Jaan Pärnin upeita koruja oli samaan aikaan esillä Kansainvälisessä toimintakeskuksessa.

Toimistosihteeriksi saimme jo helmikuussa Liivi Vornasen, joka työskenteli aina helmikuuhun 1999 asti. Toimistomme Kansainvälisessä toimintakeskuksessa muodostui todelliseksi Baltia-keskukseksi, kun siellä meidän lisäksemme toimivat sekä Eestiklubi että Latvia- ja Liettua- seurat. Samanlainen keskus saatiin muuten valtakunnan tasolla toimimaan Helsingissä Mariankatu 8:ssa vasta syyskuussa 1998.

Helatorstain Haapaluun ja Hiidenmaalle suuntautunut matkamme onnistui erinomaisesti suurenmoisten oppaittemme ansiosta.

Seitsemäs Viro-viikkomme veti taas runsaasti yleisöä eri tapahtumiin. Vanhalla kirjastotalolla järjestettiin Väinö Poikolaisen äänisjärven kalliomaalauksia esittelevien valokuvien näyttely, omissa tiloissa Viron venäläiset ja Metsossa virolaisten postikorttien näyttely. Professori Paul Alvre esitelmöi Suomen pojista ja viideksi päiväksi Tampereelle kutsuttujen 21 tarttolaisen suomenopiskelijanaisen muodostama "kuoro" lauloi sekä meidän omissa tilaisuuksissamme, että tamperelaisissa vanhainkodeissa. Kutsuimme myös kansanmusiikkiyhtyeen Untsakad viihdyttämään meitä kymmenennen toimintavuoden illallisilla ravintola Eetvartissa.

Lokakuulla 1998 teimme retken Espooseen katsomaan Estonia-teatterin Carmen-esitystä. Samalla tutustuimme uuteen Mariankadun Baltia-keskukseen. Koko syksyn valmistelimme myös Helatorstain 1999 matkaa Tarttoon, Peipsijärven ortodoksikyliin ja Setumaalle. Matkalle oli jo marraskuussa 1998 ilmoittautunut 105 ihmistä, joukossa myös Pohjola-Nordenin väkeä! Tämä, jos mikä on osoitus matkojemme onnistumisesta. Sana on kulkenut.

Liisa Löyttyniemi on luokanopettaja Aleksanterin koulussa Tampereella sekä Tampere-Tartto-Seuran puheenjohtaja.