Saatteeksi

Kymmenen vuotta on pitkä aika ja lyhyt aika. Maailmanhistorian perspektiivissä se ei ole juuri mitään, mutta joskus yhdenkin vuosikymmenen aikana voi kansan osalta tapahtua syvällisiä muutoksia.

Keväällä 1989 eteläinen naapurimme Viro oli miehitetty maa ja maan henkinen pääkaupunki Tartto lähes suljettu kaupunki Neuvostoilmavoimien suuren tukikohdan varjossa. Nyt helmikuussa 1999 historia on pyörähtänyt kierroksen eteenpäin. Vapaa Viro hakeutuu määrätietoisesti luonnolliseen viitekehitykseensä, läntiseen Eurooppaan ja samalla Tartto on saanut takaisin asemaansa koko Itämerenkin mittakaavassa tärkeänä henkisen ja taloudellisen elämän keskuksena.

Tampere-Tartto-Seura perustettiin keväällä 1989 Viron laulavan vallankumouksen ollessa kiivaimmillaan. Seuran perustamiselle alkusysäyksen antoi Tampereen yliopiston historianopiskelijoiden helmikuussa 1989 tekemä ikimuistoinen Tarton-matka. Tämä matka poiki tuloksenaan niin seuran kuin Pro Estonia-lehdenkin perustamisen.

Tampere-Tartto-Seurasta on vuosien mittaan tullut eräs ystävyyskaupunkeja Tamperetta ja Tarttoa yhdistävä tekijä. Omalta osaltaan olemme olleet rakentamassa siltaa Suomenlahden yli.

Tammerkoski ja Emajoki virtaavat kuitenkin jatkuvasti ja uudet haasteet odottavat. Ihmismuistikaan ei ole ikuinen ja aika ajoin on syytä kirjata paperille yhdistystenkin keskeisiä tapahtumia.

Ajatus Tampere-Tartto-Seuran pienoishistoriikista on ollut vireillä jo pitkään seuran entisten ja nykyisten aktiivien keskuudessa. Lopullisen sysäyksen antoi seuran nykyinen puheenjohtaja Liisa Löyttyniemi, joka lokakuussa 1998 pyysi Viro-viikkojen juhlaillallisella allekirjoittanutta laatimaan tämän katsauksen seuran vaiheisiin.

Päädyin pohdinnan jälkeen ratkaisuun, jossa seitsemän seuran vaiheissa keskeisesti mukana ollut henkilöä kertoo oman näkökulmansa menneisiin tapahtumiin. Tämä lähestymistapa sopii mielestäni parhaiten vapaalle kansalaisjärjestölle. Tampere-Tartto-Seura ei koskaan ole ollut monoliittinen yhteisö, vaan kattomme on ollut korkealla ja seinät leveällä.

Lämpimät kiitokset kaikille tämän pienoishistoriikin syntyyn vaikuttaneille, erityisesti kirjoittajille Markku Forsmanille, Petri Juutille, Liisa Löyttyniemelle, Harri Päiväsaarelle, Heikki Rantalalle sekä Harri Turkulaiselle.

Suurin kiitos kuuluu kuitenkin Tartolle ja Tarton hengelle, joka on osaltaan ylläpitänyt Tampere-Tartto-Seuraa jo kokonaisen vuosikymmenen. Ja ylläpitää varmasti vielä pitkään edelleenkin.

Tampereella 14.2.1999

FM Vesa Keinonen