"Suomenlahden sisaret"- elokuva ja esitelmä, kirjailija Imbi Paju

16.10.2018 klo 18:00

Dogumentti- Suomenlahden sisaret
Dogumentti- Suomenlahden sisaret
Kirjailija Imbi Paju
Kirjailija Imbi Paju

Ohjaaja Imbi Pajun psykohistoriallisessa dokumentissa Suomenlahden sisaret suomalaiset ja virolaiset lotat kertovat rajat ylittävästä yhteistyöstään 1920-luvulla ja naisten ylläpitämän ainutlaatuisen siviilipuolustuksen kohtalosta toisen maailmansodan aikana.

Naisten kertomuksista heijastuvat totalitarismin voittokulku 1930-luvun Euroopassa, massapsykoosit ja sotilaalliset kuviot Neuvostoliitossa ja natsi-Saksassa. Dokumentti yhdistää henkilökohtaisen ja historiallisen sekä tiivistää ajan hengen ja tunnelman koskettavasti ja ennennäkemättömällä tavalla.

 

Imbi Pajun dokumentissa Suomenlahden sisaret esiintyvät vanhat naiset ovat kokeneet menetyksiä ja katastrofeja, mutta he antavat myös toivoa ja lohtua. Ystävyyden ja lojaaliuden prismasta heijastuvat sodan, diktatuurin ja väkivallan mekanismit. Vaikeneminen ja häpeä eivät ole pääosassa näiden rauhallisten naisten kertomuksissa, jotka muodostavat ylistyksen kunkin ihmisen arvolle ja pyrkimyksille toivoon ja oikeudenmukaisuuteen.

 

Mennyt punoutuu nykyisyyteen Elisabeth Rehnissä, joka on entinen lottatyttö, puolustusministeri ja YK:n ihmisoikeustarkkailija Balkanilla. Sodan väkivaltamekanismit koskettavat naisia ja siviilejä nyt samalla tavalla kuin ennenkin.

 

Imbi Paju, toimittaja, kirjailija ja elokuvantekijä, on saanut osakseen kansainvälistä huomiota elokuvallaan (2005) ja kirjallaan (2006) Torjutut muistot. Siinä kuvataan Viron neuvostomiehitystä, karkotuksia, stalinismin terroria ja vankileirien todellisuutta, jotka koituivat Pajun oman äidin osaksi. Imbi Paju on palkittu elokuvantekijänä juuri taitavasta tavastaan välittää kuvin traumaattisia tunteita, joita ei voi sanoin kuvata. Yhdessä kirjailija Sofi Oksasen kanssa Paju julkaisi vuonna 2009 samaa aihetta käsittelevän artikkelikokoelman, Kaiken takana oli pelko. Suomenlahden sisaret voidaan nähdä jatkona tälle totuudenetsimiselle ja sellaisen todellisuuden rekonstruktiona, jonka terrorismi ja totalitarismi yrittivät hävittää.